Donk2_Duizel.png

4 mei 2023: Herdenking alle slachtoffers van oorlogen.

Dit jaar was de herdenking op 4 mei in de Muzenval en aansluitend bij het vredesmonument. Een juiste locatie wat mij betreft en zo te zien aan het grote aantal aanwezigen denken veel andere mensen er ook zo over: een volle zaal (jammer genoeg weinig Duizelse mensen) en een lange stoet naar het vredesmonument.

Natuurlijk ging het over alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Maar zeker ook over de vele slachtoffers, die nog dagelijks vallen, wereldwijd. Allemaal mensen; jong en oud die opkomen voor hun rechten en niet alleen voor de eigen rechten maar vooral ook voor mensen die dit niet of nog niet kunnen. We denken dan natuurlijk direct aan Oekraïne omdat dit het dichtste bij ons komt. Maar wereldwijd zijn er veel opstanden, is er veel onderdrukking en discriminatie.

Een heel mooi onderdeel van de herdenking waren de gedichten van twee vluchtelingen: Olga Kostromina uit Oekraïne en Abdulrahman Somsmieh uit Syrië. Ze deden hun uiterste best om in zo goed mogelijk Nederlands een kort gedicht voor te lezen. Indrukwekkend!

Na deze herdenking werd De Muzenval verlaten en volgde een stille tocht naar het Vredesmonument in het park gelegen links van De Muzenval.

Hier vonden de onlosmakelijk aan de 4 mei-herdenking verbonden ceremonies plaats.

De kranslegging bij het vredesmonument door de burgemeester, het spelen van de Last Post door De Goede Hoop, de twee minuten stilte, en het meezingen met het Wilhelmus voelden als een echte verbinding in de herdenking van alle oorlogsslachtoffers. Extra aandacht kregen dit jaar de oorlogsslachtoffers in het voormalige Indië (denk aan de zgn. ‘Jappenkampen’.)

Gelukkig scheen er een mooi avondzonnetje en was het niet koud.

Ook onze  burgemeester Wim Wouters sprak ons toe:

Vrijheid en vrede is niet vanzelfsprekend. We moeten ons blijven inzetten voor een wereld waarin conflicten worden opgelost via dialoog en onderhandelingen, in plaats van door middel van geweld en agressie.

Dit jaar is “Leven met Oorlog” het nationaal thema van 4 en 5 mei. Een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de histo- rische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit.

Het gedicht van Johanna Kruit aan de binnenkant van het programma ‘Dodenherdenking 4 mei 2023’ is ook heel mooi (vind ik) en wil ik u niet onthouden:

 

Terwijl de avond

naar de lente loopt

en wij hier zwijgen

ritselt het in de wind.

 

Wij gaan voorbij de stilte

Naar wie verdween.

Met zoveel vrijheid om ons heen

Mogen wij hier verder leven

De stilte is voor hen alleen.

 

Wij denken aan wat is

Wat was

Het ademt in het gras.

 

Verslag: Antoinette Koolen- van der Velden

...

AED en reanimatie (herhalings) cursus 2023

22-05-2023

AED en reanimatie (herhalings) cursus 2023   ** Binnenkort worden er weer AED/reanimatie cursussen gegeven **   Wat is een AED en waarom is een cursus belangrijk?   Zoals u wellicht weet, hangen er verspreid in Duizel 10 AED’s en 1 bij DOSKO. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een klein, draagbaar en gemakkelijk te bedienen apparaat, dat kan worden gebruikt bij een persoon met een circulatie-(hart)stilstand. Door middel van de ...

...

Goede Doelen Week Eersel weer groot succes!

22-05-2023

Goede Doelen Week Eersel weer groot succes!   De Goede Doelen Week die in de week van maandag 11 t/m zaterdag 15 april heeft plaats gevonden, heeft weer een mooi resultaat opgeleverd voor de 19 deelnemende goede doelen!   Dit jaar hebben we in de hele gemeente Eersel ruim € 97.285,- opgehaald ! In Duizel is hiervan in totaal € 9.218,69 opgehaald !   Onze dank gaat op de eerste plaats uit naar alle donateurs in de gemeente Eersel, waarvan ...

...

Moaten Toernooi 2023

22-05-2023

Mis het niet: Allround coverband Driven live in Duizel!   Beste dorpsgenoten,   Op vrijdagavond 9 juni organiseren we in ons mooie dorp Duizel een avond om nooit te vergeten! Met niet alleen twee nieuwe toernooien voor teams van 35+ en 45+, maar ook livemuziek van top allround coverband Driven.   De entree is gratis en de drankjes lekker scherp geprijsd. Of je nou van voetbal houdt of niet, iedereen is van harte welkom.     Met een repe...

...

Meidans 2023

22-05-2023

  Meidans 2023 1ste Pinksterdag 28 mei Adres:Beeld en Tuin St Janstraat 68 Duizel Tijd: 13.00 tot 17.00 Entree:10 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro Kaartjes aan de kassa waar je ook een plattegrond van de tuin krijgt.   Wat kun je verwachten? In Meidans speelt beweging een belangrijke maar niet de enige rol. Ook muziek! En er zijn activiteiten waaraan je zelf kunt meedoen! Natuurlijk is er iets te eten en te drinken en gelegenheid ...

...

Spelregels plaatsing tekst op welkomborden

22-05-2023

Spelregels plaatsing tekst op welkomborden.  Zoals u ongetwijfeld is opgevallen zijn er enkele welkomborden in Duizel geplaatst waarop een tekst kan worden toegevoegd. Om een tekst te plaatsen zijn er wel enkele spelregels.  De tekst blijft in principe 2 weken op de borden staan Degene die als eerste een verzoek tot plaatsing in een bepaalde periode aanvraagt zal daarvoor ook als eerste in aanmerking komen. Prioriteit van plaatsing. Bij e...

ED regio nieuws

ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png