Donk_Duizel.png

4 mei 2023: Herdenking alle slachtoffers van oorlogen.

Dit jaar was de herdenking op 4 mei in de Muzenval en aansluitend bij het vredesmonument. Een juiste locatie wat mij betreft en zo te zien aan het grote aantal aanwezigen denken veel andere mensen er ook zo over: een volle zaal (jammer genoeg weinig Duizelse mensen) en een lange stoet naar het vredesmonument.

Natuurlijk ging het over alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Maar zeker ook over de vele slachtoffers, die nog dagelijks vallen, wereldwijd. Allemaal mensen; jong en oud die opkomen voor hun rechten en niet alleen voor de eigen rechten maar vooral ook voor mensen die dit niet of nog niet kunnen. We denken dan natuurlijk direct aan Oekraïne omdat dit het dichtste bij ons komt. Maar wereldwijd zijn er veel opstanden, is er veel onderdrukking en discriminatie.

Een heel mooi onderdeel van de herdenking waren de gedichten van twee vluchtelingen: Olga Kostromina uit Oekraïne en Abdulrahman Somsmieh uit Syrië. Ze deden hun uiterste best om in zo goed mogelijk Nederlands een kort gedicht voor te lezen. Indrukwekkend!

Na deze herdenking werd De Muzenval verlaten en volgde een stille tocht naar het Vredesmonument in het park gelegen links van De Muzenval.

Hier vonden de onlosmakelijk aan de 4 mei-herdenking verbonden ceremonies plaats.

De kranslegging bij het vredesmonument door de burgemeester, het spelen van de Last Post door De Goede Hoop, de twee minuten stilte, en het meezingen met het Wilhelmus voelden als een echte verbinding in de herdenking van alle oorlogsslachtoffers. Extra aandacht kregen dit jaar de oorlogsslachtoffers in het voormalige Indië (denk aan de zgn. ‘Jappenkampen’.)

Gelukkig scheen er een mooi avondzonnetje en was het niet koud.

Ook onze  burgemeester Wim Wouters sprak ons toe:

Vrijheid en vrede is niet vanzelfsprekend. We moeten ons blijven inzetten voor een wereld waarin conflicten worden opgelost via dialoog en onderhandelingen, in plaats van door middel van geweld en agressie.

Dit jaar is “Leven met Oorlog” het nationaal thema van 4 en 5 mei. Een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de histo- rische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit.

Het gedicht van Johanna Kruit aan de binnenkant van het programma ‘Dodenherdenking 4 mei 2023’ is ook heel mooi (vind ik) en wil ik u niet onthouden:

 

Terwijl de avond

naar de lente loopt

en wij hier zwijgen

ritselt het in de wind.

 

Wij gaan voorbij de stilte

Naar wie verdween.

Met zoveel vrijheid om ons heen

Mogen wij hier verder leven

De stilte is voor hen alleen.

 

Wij denken aan wat is

Wat was

Het ademt in het gras.

 

Verslag: Antoinette Koolen- van der Velden

...

DOT 2024; opentuinroute in Duizel

04-05-2024

DOT 2024; opentuinroute in Duizel   In het weekend van 1 en 2 juni is er weer een opentuinroute in Duizel. Dit keer zijn er drie tuinen in Duizel, variërend van bloementuin, parkje, tuinen met vijvers zijn alleen al door hun ligging de moeite waard om te bezoeken. Het weidse platteland van de Kempen vormt soms een boeiende achtergrond. Steeds vindt U enthousiaste tuinbezitters die vol passie over hun tuin kunnen vertellen. De tuinen zijn op...

...

Oproep standhouders feelgoodmarket

04-05-2024

Oproep standhouders feelgoodmarket   In het weekend van 13-14 en 15 september 2024 viert onze vereniging haar 60 jarig jubileum. Op vrijdag- en zaterdagavond is er een groot een jubileumconcert. Voor de zondag hebben we in gedachten om een leuke middag voor de gehele Duizelse gemeenschap te organiseren met daarbij een feelgoodmarket.   Behalve lekker weer hebben we daar de hulp en deelname van mensen buiten de vereniging bij nodig. Het is ...

...

Koffie en cake met de dorpsraad

04-05-2024

Koffie en cake met de dorpsraad   Hallo dorpsgenoten. Even voorstellen. Wij zijn de dorpsraad van ons mooie Duizel: Frans Renders, Aukje Plas, Xander Koolen en Jaap Leeflang.   Als dorpsraad vormen we de schakel tussen het dorp en de gemeenteraad Eersel. Onze missie is een leefbaar en toekomstbestendig Duizel. Tot nu toe zijn we vooral op de achtergrond bezig met allerlei zaken zoals: woonbeleid, Eindhoven airport, verkeersveiligheid etc. ...

...

Openluchtmis Sint-Jansfeest naar Duysels Huys

04-05-2024

  Openluchtmis Sint-Jansfeest naar Duysels Huys   Dit jaar is er in Duizel weer een Sint-Jansmis op 30 juni. Omdat er geen reguliere missen meer in Duizel zijn, hebben we samen met de parochie besloten om in het Duysels Huys de Sint-Jansmis te houden. Het Duysels Huys wordt speciaal in stand gehouden door de familie van der Leegte om onder andere toch Diensten in Duizel te kunnen houden.   Geen openluchtmis aan de kiosk dus, maar wel in on...

...

De gemeente op bezoek

04-05-2024

De gemeente op bezoek Maandag 13 mei komt wethouder Kraaijeveld, samen met een aantal ambtenaren van de gemeente, langs voor een zogeheten dorpsschouw. Dit houdt in dat wij samen met hen een ronde door het dorp maken waarbij we zaken in de openbare ruimte onder de aandacht kunnen brengen.   Zijn er dingen in Duizel waarvan u denkt: “Daar moet de gemeente echt eens naar kijken!” dan is dit uw kans om het hen te laten weten. Stuur een beri...

ED regio nieuws