Duizel_ZO4.png

35 jaar kerststal in Duizel

Komende kerstmis wordt voor de 35e keer de kerststal in Duizel weer opgebouwd! Een mooie prestatie van de inwoners in ons kleine dorp.

Hoe kwam het van de grond?

In de zomer van 1988 kwam Harrie Smets in de week van de jeugdbelangen Huub Donkers tegen. Harrie had ergens iets over het zetten van een kerststal in Duizel gehoord. Dus vroeg hij aan Huub Donkers of er plannen waren om een kerststal te zetten. De wedervraag was of Harrie mee zou willen werken. Hij heeft hierop ja gezegd. Dit was het startpunt van wat de kerststal nu geworden is. Een van de mooiste kerststallen in De Kempen!

Huub heeft nog meer mensen benaderd en zij zijn bij de zusters op de pastorie, die er toen nog was, bij elkaar gekomen. De mensen van het eerste uur; Huub Donkers, Harrie Smets, Henk Kox, Piet Rijken, Corrie van Beers en de zusters. (Hopelijk is niemand vergeten, excuses als dat wel zo is.)

Voor de 2e vergadering had Harrie S. al een maquette van de stal gemaakt. Helemaal aangepast op het kerkplein, onder de majestueuze beukenboom.

Het eerste jaar stond er al een heel mooie stal met de hoofdpersonen Maria , Jozef en het kindje Jezus.

De werkgroep was op verkenning geweest in België waar men al langer kerststallen buiten op (kerk)pleinen had. De daken van de kerststallen waren daar bedekt met plaggen wat men in Duizel overnam en dus ( met vergunning) plaggen ging steken op de hei. Maar de gemeente werkte in het begin nog niet zo mee en plaggen steken mocht niet meer. Nu is de samenwerking prima en zorgt de gemeente voor schors op het dak en de grond, houdt de omgeving bij en voert na het afbreken het afval af.  Voor kerstbomen wordt door Jan Wouters gezorgd.

Corrie van Beers boetseerde de handen en gezichten van de “poppen”, Mieke Hendriks en Dien Kox kleden de poppen aan, Wim Hendriks maakt de muziek in orde.

In het begin werd er zowat van jaar op jaar een onderdeel toegevoegd. Kleine herder, ster, vogelkooitje, engel op het dak, stal voor de dieren, driekoningen Niet zo gemakkelijk als het lijkt, om dat goed te doen! Waar haal je de schaapjes vandaan? En wat denk je van het geblaat in de nacht van de schaapjes waar niet iedereen op zit te wachten ( nu geitjes i.p.v. schapen), wie vangt de krielkippetjes als ze s‘ morgens vroeg over het kerkplein paraderen of een ander ontsnapt beestje?

Nu, dit jaar is de werkgroep, en gelukkig is dat een grote want voor elk onderdeel hebben een paar personen de verantwoording, weer op tijd bij elkaar gekomen in Het Duysels Huys.   De mooie kerststal zal voor de 35e keer kerstsfeer brengen in ons dorp en iedereen kan ervan genieten.

Opening kerststal zal dit jaar een speciaal tintje hebben. De opening zal namelijk in samenwerking met basisschool St. Jan gebeuren. En wel op donderdagmiddag 22 december na de kerstbijeenkomst in het Duysels Huys!

De leerlingen van de onderbouw gaan eerst ±12.45 naar Het Duysels Huys en daar zal pastoor van Lamoen het kerstverhaal voorlezen, daarna  gaan de kinderen even terug naar de school. Dan komt de bovenbouw aan de beurt. Ook zij zullen een kerstverhaal, aangepast aan hun niveau, te horen krijgen. En kerstliedjes zullen niet ontbreken.

Ouders zijn welkom in het Duysels Huys vanaf 13.15 uur.

Na de bijeenkomst in het Huys komen de kinderen van de onderbouw ook weer naar het kerkplein en zal de kerststal worden geopend en het kerstkindje in de kribbe gelegd.

Tot slot is er voor iedereen beschuit met muisjes en chocolademelk!

Wat fijn dat de kerststal op zo’n leuke, zinvolle manier geopend kan worden! Antoinette Koolen- van der Velden.8-12-’22.

...

AED en reanimatie (herhalings) cursus 2023

22-05-2023

AED en reanimatie (herhalings) cursus 2023   ** Binnenkort worden er weer AED/reanimatie cursussen gegeven **   Wat is een AED en waarom is een cursus belangrijk?   Zoals u wellicht weet, hangen er verspreid in Duizel 10 AED’s en 1 bij DOSKO. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een klein, draagbaar en gemakkelijk te bedienen apparaat, dat kan worden gebruikt bij een persoon met een circulatie-(hart)stilstand. Door middel van de ...

...

Goede Doelen Week Eersel weer groot succes!

22-05-2023

Goede Doelen Week Eersel weer groot succes!   De Goede Doelen Week die in de week van maandag 11 t/m zaterdag 15 april heeft plaats gevonden, heeft weer een mooi resultaat opgeleverd voor de 19 deelnemende goede doelen!   Dit jaar hebben we in de hele gemeente Eersel ruim € 97.285,- opgehaald ! In Duizel is hiervan in totaal € 9.218,69 opgehaald !   Onze dank gaat op de eerste plaats uit naar alle donateurs in de gemeente Eersel, waarvan ...

...

Moaten Toernooi 2023

22-05-2023

Mis het niet: Allround coverband Driven live in Duizel!   Beste dorpsgenoten,   Op vrijdagavond 9 juni organiseren we in ons mooie dorp Duizel een avond om nooit te vergeten! Met niet alleen twee nieuwe toernooien voor teams van 35+ en 45+, maar ook livemuziek van top allround coverband Driven.   De entree is gratis en de drankjes lekker scherp geprijsd. Of je nou van voetbal houdt of niet, iedereen is van harte welkom.     Met een repe...

...

Meidans 2023

22-05-2023

  Meidans 2023 1ste Pinksterdag 28 mei Adres:Beeld en Tuin St Janstraat 68 Duizel Tijd: 13.00 tot 17.00 Entree:10 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro Kaartjes aan de kassa waar je ook een plattegrond van de tuin krijgt.   Wat kun je verwachten? In Meidans speelt beweging een belangrijke maar niet de enige rol. Ook muziek! En er zijn activiteiten waaraan je zelf kunt meedoen! Natuurlijk is er iets te eten en te drinken en gelegenheid ...

...

Spelregels plaatsing tekst op welkomborden

22-05-2023

Spelregels plaatsing tekst op welkomborden.  Zoals u ongetwijfeld is opgevallen zijn er enkele welkomborden in Duizel geplaatst waarop een tekst kan worden toegevoegd. Om een tekst te plaatsen zijn er wel enkele spelregels.  De tekst blijft in principe 2 weken op de borden staan Degene die als eerste een verzoek tot plaatsing in een bepaalde periode aanvraagt zal daarvoor ook als eerste in aanmerking komen. Prioriteit van plaatsing. Bij e...

ED regio nieuws

ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png