duizel_kleinebeerze.png

Onder hoge eikenbomen is het moeilijk om kleine beplanting goed te laten groeien en bloeien. Toch hebben enkele gildebroeders de bloemenrand rondom onze Duizelse Mariakapel voorzien van nieuwe grond. Het lijkt een kleine bloemenrand te zijn maar het beslaat toch bijna 16 m2. Ruim 5 m3 zand werd verwijderd en vervangen door verbeterde grond. Hierna hebben enkele gildezusters een mooie beplanting aangebracht.

Ook bedrijven hebben spontaan een bijdrage geleverd. Via connecties van gildebroeders maakten Koert Gardening, BMA verhuur, Neutkens Planten en bomencentrum en Fokker Hoveniers en onze gemeente het mogelijk om de kosten te beperken. Hopenlijk staat de kapel er voorlopig weer mooi bij. Ook van binnen is de kapel na de schade van afgelopen zomer al opgeknapt.

 

De kapel is gebouwd op initiatief van de parochie uit dankbaarheid dat Duizel zelf relatief ongeschonden door de 2e wereldoorlog is gekomen. Op 1 mei 1950 werd door aannemer van Gestel uit Diessen gestart met de bouw en 28 mei kon de kapel worden ingezegend. Jaren later raakte de kapel in verval en in 1990 werd de Mariakapel eigendom van het Gilde van Sint Jan Baptist.

Ondertussen is de kapel steeds meer een oorlogsmonument in plaats van een dankbaarheidsmonument geworden. Onderzoeken over de 2e wereldoorlog brengen nog steeds nieuwe feiten naar boven. En zijn weliswaar geen Duizelse dodelijke slachtoffers gevallen, maar er is veel meer leed aangebracht dan we in 1950 hadden kunnen vermoeden. In de kapel hangt daarom sinds 1990 ook een plaquette van andere dodelijke slachtoffers. Steeds meer ander leed is lang verborgen gebleven maar komt langzaam in de publiciteit, zelfs nu nog. Hopelijk kunnen we de kapel blijven gebruiken om dit aandacht te blijven geven en ons te laten herinneren dat we allemaal een taak hebben om onze vrijheid te behouden.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Elite/Beloften Mannen

05-08-2023

Uitslag Elite/Beloften Mannen  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Elite/Beloften Dames

05-08-2023

Uitslag Elite/Beloften Dames  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Kempencup

05-08-2023

Uitslag van de Kempencup  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslagen Stratenloop

05-08-2023

Hieronder staan de uitslagen van de stratenloop van zowel de 4 als de 10 km voor de vrouwen en voor de mannen. UItslah stratenloop 4 km Uitslag stratenloop 10 km          ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Ploegenkoers

05-08-2023

Uitslag Ploegenkoers  ...

ED regio nieuws

Geen feed gevonden
ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png