GroenstraatAkkerstraat_Duizel.png

Het is nog net geen Glow. Voor één avond staat Duizel deze woensdag tussen kerst en oud en nieuw volop in de spotlights. Althans, voor de Duizelnaren zelf. Georganiseerd door inwoners uit het dorp, samen.

Langs de 2,5 kilometer lange wandelroute klinkt muziek. Op vier plaatsen zijn winterse hapjes en drankjes te krijgen. En er zijn vooral heel veel lichtjes.

De meeste huizen hebben wel iets staan: vrolijk knipperende lichteffecten, lampen aan een dak die steeds van kleur veranderen, hele grote en hele kleine verlichte kerstbomen, een sneeuwpop die staat te zwaaien, kaarsjes, vuurkorven. Zelfs de wandelaars geven soms licht: kinderen met lichtgevende schoenen, halsbanden met lampjes voor de hondjes.

Alles uit de kast
De leerlingen van basisschool St. Jan kregen eerder allemaal een lampion mee naar huis, die ze tijdens de wandeling gebruiken. Plaatsgenoten werden opgeroepen met de leus: Hé Doede Mee. Wiens huis grenst aan de wandelroute, kreeg het verzoek om alles uit de kast of van de zolder te halen. Om huis, tuin, en straat te versieren met zoveel mogelijk lichtjes. Zo zorgen de Duizelnaren samen voor een sfeervolle route. Er is geen start of eindpunt, iedereen begint gewoon met wandelen vanaf de plek waar hij woont. Dat maakt de avond voldoende coronaproof.

Het idee voor Duizel by Light kwam van Ruben de Haas (31). Hij woont pas een jaar in Duizel. Toen hem in het buurtkrantje Efkes Duyselen werd gevraagd wat hij nog mist in Duizel, vertelde hij dat hij graag een lichtjesroute wilde organiseren. Drie dagen later zaten Marlène Kox (51), Frank Wintermans (53) en de rest van het comité - die in Duizel wel vaker wat organiseren - bij elkaar. De Haas lichtte zijn idee toe, en er werd een plan de campagne gemaakt.

Woensdagochtend namen ze samen met burgemeester Wim Wouters en Visit Eersel-manager Jim Steenbakker een promotiefilmpje op. Om reclame te maken voor Goede Voornemens: een initiatief om de coronagelden, die de gemeente heeft ontvangen van het Rijk, te gebruiken voor dingen die nog wel mogelijk zijn.

Verbondenheid
Marlène Kox wordt blij van de verbondenheid: ,,Al deze mensen willen hier samen een leuke avond van maken. Ze spraken elkaar aan: ‘Heb jij nog lampjes voor mij? O ja, ik heb nog wel iets, ik zet het wel in de buurtapp.’” Het mooist versierde huis krijgt een prijs.

Frank Wintermans rijdt rond met zijn uitbundig verlichte tractor. Achterop staat een aggregaat. Die voedt de lampjes en de muziekinstallatie met de enorme boxen. Zijn dochter Lexi, die bij het Vennenbos werkt, mocht de elfenpakken lenen die ze aanhebben. Met de microfoon in de hand wordt luid verslag gedaan van de happening. Kinderen mogen toeteren.


Het is niet koud, alleen een beetje miezerig. Marlène Kox: ,,Wij zijn niet van suiker in Duizel. Mensen komen toch wel.” Na het eten gaan inderdaad steeds meer mensen op stap. Drie moeders met hun kinderwagens komen samen aangelopen. De kindjes krijgen een koekje, en de moeders genieten van een beker glühwein.

Bron: Eindhovens Dagblad Natalie Buijs 29-12-21

...

Laatste kerkviering in Duizel, kerkgebouw wordt Het Duysels Huys

08-01-2022

Laatste kerkviering in Duizel, kerkgebouw wordt Het Duysels HuysHet was de allerlaatste viering, zondag in de Sint Jan Geboortekerk in Duizel. Een kerkelijk afscheid, maar het gebouw krijgt een mooie toekomst. Na de mis draaide de pastoor weliswaar de deur op slot, maar overhandigde direct de sleutel aan Wim van der Leegte, de grondlegger van het VDL-concern. Hij heeft de neogotische kerk gekocht. Van der Leegte stelt het gebouw beschikbaar aan ...

...

Duizelnaar (52) aangehouden voor bedreigen Mark Rutte

05-01-2022

Een 52-jarige man uit Duizel wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte. De man is woensdagochtend opgepakt, dat meldt de politie. De man zou Rutte in oktober 2021 via sociale media herhaaldelijk met de dood hebben bedreigd. Verder hadden deze berichten volgens de politie een sterk opruiend karakter. Rutte deed aangifte, waarop de politie een onderzoek startte. Tijdens het onderzoek kwam de 52-jarige man uit Duizel als...

...

2,5 kilometer verlichte straten tijdens Duizel by Light

30-12-2021

Het is nog net geen Glow. Voor één avond staat Duizel deze woensdag tussen kerst en oud en nieuw volop in de spotlights. Althans, voor de Duizelnaren zelf. Georganiseerd door inwoners uit het dorp, samen. Langs de 2,5 kilometer lange wandelroute klinkt muziek. Op vier plaatsen zijn winterse hapjes en drankjes te krijgen. En er zijn vooral heel veel lichtjes. De meeste huizen hebben wel iets staan: vrolijk knipperende lichteffecten, lampen aan e...

...

Een maand lang laagvliegende Herculessen in de avonduren

30-11-2021

Een maand lang laagvliegende Herculessen in de avonduren. Opnieuw zal de komende vier weken in de avonduren zo nu en dan het brommende geluid van een laagvliegende C-130 Hercules boven de regio te horen zijn. Een lust voor het oor voor de liefhebbers, maar een ergernis voor veel anderen. De voor een VN-missie naar Mali uitgezonden militairen worden begin volgend jaar afgelost. Daarvoor is het volgens Defensie nodig dat de bemanningen die nu nog...

...

Zevende verdachte (19) aangehouden voor woningoverval in Duizel

11-11-2021

Zevende verdachte (19) aangehouden voor woningoverval in Duizel De Marechaussee heeft woensdagavond rond 21.00 uur een 19-jarige man uit België aangehouden voor een woningoverval in Duizel in september vorig jaar. Hij is daarmee de zevende verdachte in de zaak. Op 22 september 2020 overvielen vier in het zwart geklede mannen een vrouw in haar woning aan de Dukesvoort in Duizel. Het viertal doorzocht de woning op waardevolle spullen en bedreigde...

ED regio nieuws

ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png