Duizel_rotonde.png

Wim van der Leegte koopt kerk in Duizel: ‘Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp’

Een opmerkelijke vastgoeddeal in Duizel: Wim van der Leegte koopt er de kerk. De grondlegger van het VDL-concern stelt het gebouw beschikbaar aan de mensen en verenigingen in het dorp.

Talloze huwelijken en begrafenissen waren er in de Sint Jan Geboortekerk in Duizel. Duizelnaren deelden er lief en leed. Het voornemen van het parochiebestuur om de kerk uit de eredienst te onttrekken, zorgde dan ook voor verdriet bij de kerkgangers.

Geen discotheek
De kerk krijgt een andere functie, maar het parochiebestuur vindt het belangrijk dat het gebouw wel behouden blijft voor de Duizelse gemeenschap. ,,Kopers moesten daarom een maatschappelijk doel hebben”, zegt Jos Thomas, vice-voorzitter van het parochiebestuur. ,,Een discotheek is bijvoorbeeld niet toegestaan.”

Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp

Jos Thomas
Al snel kwam Wim van der Leegte, die in het dorp woont, in beeld als koper. De oud-ondernemer wil zelf niets over zijn aankoop kwijt. ,,Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp”, legt Jos Thomas uit. ,,Daarnaast heeft hij zelf binding met deze kerk en wil die behouden voor het dorp.”

Twee rijksmonumenten
Daarom blijft de kerk intact en vrijwel alles behouden, zodat het gebouw een museaal karakter krijgt. Gewijde zaken, zoals de altaarstenen gaan terug naar het bisdom. Andere dingen, zoals het doopvont en de kaarsenkroon, twee rijksmonumenten, blijven. Ook de begraafplaats met alle bijbehorende rechten blijven behouden.

Parochie Sint Willibrordus heeft de kerk verkocht aan de BV Maatschappij tot behoud van Cultureel Erfgoed Duizel, die eigendom is van de familie Van der Leegte. Er is een stichting tot Behoud van Cultureel Erfgoed Duizel opgericht, die de kerk gaat beheren.

Verenigin­gen die al gebruik maken van de ruimtes buiten de kerk om, kunnen dat blijven doen

Theo Koert
De stichting is breed opgezet en diverse verenigingen zijn er in vertegenwoordigd. Het stichtingsbestuur bestaat uit voorzitter Theo Koert, penningmeester Jos Hakkens, secretaris Sandra Hakkens, Miranda de Graauw (lagere school), Peter Koppens (Gilde), Jan Wouters (Multivoices), Frans Rombouts (kerkbestuur), Frans Renders (Stichting Zorg om Duizel), Ton Spooren (Muziekvereniging), Gio Tuerlings (De Smis) en Theo Kox (herenkoor).

Toekomstige activiteiten
Zij gaan nadenken over de herbestemming van het gebouw en welke toekomstige activiteiten er plaatsvinden. ,,Verenigingen die al gebruik maken van de ruimtes buiten de kerk om, zoals de muziekvereniging, het herenkoor, de school en het gilde kunnen dat blijven doen. We willen het dorpshuis niet voor de voeten lopen, daarom is De Smis ook vertegenwoordigd”, vertelt voorzitter Koert.

De eerste taak is het bedenken van een nieuwe naam voor het gebouw als het straks geen kerk meer is. Daarvoor wordt zeer waarschijnlijk een prijsvraag uitgeschreven.

Verkoopprijs
Over de verkoopprijs van het gebouw doet Thomas geen uitspraken. ,,Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de koopovereenkomst ondertekend, maar is de akte nog niet gepasseerd. Ten tweede staan er nog twee andere kerken (Steensel en Knegsel, red.) in de verkoop.” Over wat de parochie met het de opbrengst gaat doen, moet nog worden gesproken.

Als de bisschop instemt is zondag 9 januari 2022 de laatste dienst is in Duizel. Daarna gaat de kerk over. De parochie wil met de parochianen in Duizel in gesprek over hoe er invulling kan worden aan de pastorale zorg.

Johan van der Putten 30-09-21 Bron: Eindhovens Dagblad

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Elite/Beloften Mannen

05-08-2023

Uitslag Elite/Beloften Mannen  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Elite/Beloften Dames

05-08-2023

Uitslag Elite/Beloften Dames  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Kempencup

05-08-2023

Uitslag van de Kempencup  ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslagen Stratenloop

05-08-2023

Hieronder staan de uitslagen van de stratenloop van zowel de 4 als de 10 km voor de vrouwen en voor de mannen. UItslah stratenloop 4 km Uitslag stratenloop 10 km          ...

...

Ronde van Duizel 2023 - Uitslag Ploegenkoers

05-08-2023

Uitslag Ploegenkoers  ...

ED regio nieuws

Geen feed gevonden
ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png