GroenstraatAkkerstraat_Duizel.png

Wim van der Leegte koopt kerk in Duizel: ‘Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp’

Een opmerkelijke vastgoeddeal in Duizel: Wim van der Leegte koopt er de kerk. De grondlegger van het VDL-concern stelt het gebouw beschikbaar aan de mensen en verenigingen in het dorp.

Talloze huwelijken en begrafenissen waren er in de Sint Jan Geboortekerk in Duizel. Duizelnaren deelden er lief en leed. Het voornemen van het parochiebestuur om de kerk uit de eredienst te onttrekken, zorgde dan ook voor verdriet bij de kerkgangers.

Geen discotheek
De kerk krijgt een andere functie, maar het parochiebestuur vindt het belangrijk dat het gebouw wel behouden blijft voor de Duizelse gemeenschap. ,,Kopers moesten daarom een maatschappelijk doel hebben”, zegt Jos Thomas, vice-voorzitter van het parochiebestuur. ,,Een discotheek is bijvoorbeeld niet toegestaan.”

Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp

Jos Thomas
Al snel kwam Wim van der Leegte, die in het dorp woont, in beeld als koper. De oud-ondernemer wil zelf niets over zijn aankoop kwijt. ,,Hij wilde iets teruggeven aan de mensen en het dorp”, legt Jos Thomas uit. ,,Daarnaast heeft hij zelf binding met deze kerk en wil die behouden voor het dorp.”

Twee rijksmonumenten
Daarom blijft de kerk intact en vrijwel alles behouden, zodat het gebouw een museaal karakter krijgt. Gewijde zaken, zoals de altaarstenen gaan terug naar het bisdom. Andere dingen, zoals het doopvont en de kaarsenkroon, twee rijksmonumenten, blijven. Ook de begraafplaats met alle bijbehorende rechten blijven behouden.

Parochie Sint Willibrordus heeft de kerk verkocht aan de BV Maatschappij tot behoud van Cultureel Erfgoed Duizel, die eigendom is van de familie Van der Leegte. Er is een stichting tot Behoud van Cultureel Erfgoed Duizel opgericht, die de kerk gaat beheren.

Verenigin­gen die al gebruik maken van de ruimtes buiten de kerk om, kunnen dat blijven doen

Theo Koert
De stichting is breed opgezet en diverse verenigingen zijn er in vertegenwoordigd. Het stichtingsbestuur bestaat uit voorzitter Theo Koert, penningmeester Jos Hakkens, secretaris Sandra Hakkens, Miranda de Graauw (lagere school), Peter Koppens (Gilde), Jan Wouters (Multivoices), Frans Rombouts (kerkbestuur), Frans Renders (Stichting Zorg om Duizel), Ton Spooren (Muziekvereniging), Gio Tuerlings (De Smis) en Theo Kox (herenkoor).

Toekomstige activiteiten
Zij gaan nadenken over de herbestemming van het gebouw en welke toekomstige activiteiten er plaatsvinden. ,,Verenigingen die al gebruik maken van de ruimtes buiten de kerk om, zoals de muziekvereniging, het herenkoor, de school en het gilde kunnen dat blijven doen. We willen het dorpshuis niet voor de voeten lopen, daarom is De Smis ook vertegenwoordigd”, vertelt voorzitter Koert.

De eerste taak is het bedenken van een nieuwe naam voor het gebouw als het straks geen kerk meer is. Daarvoor wordt zeer waarschijnlijk een prijsvraag uitgeschreven.

Verkoopprijs
Over de verkoopprijs van het gebouw doet Thomas geen uitspraken. ,,Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de koopovereenkomst ondertekend, maar is de akte nog niet gepasseerd. Ten tweede staan er nog twee andere kerken (Steensel en Knegsel, red.) in de verkoop.” Over wat de parochie met het de opbrengst gaat doen, moet nog worden gesproken.

Als de bisschop instemt is zondag 9 januari 2022 de laatste dienst is in Duizel. Daarna gaat de kerk over. De parochie wil met de parochianen in Duizel in gesprek over hoe er invulling kan worden aan de pastorale zorg.

Johan van der Putten 30-09-21 Bron: Eindhovens Dagblad

...

Laatste kerkviering in Duizel, kerkgebouw wordt Het Duysels Huys

08-01-2022

Laatste kerkviering in Duizel, kerkgebouw wordt Het Duysels HuysHet was de allerlaatste viering, zondag in de Sint Jan Geboortekerk in Duizel. Een kerkelijk afscheid, maar het gebouw krijgt een mooie toekomst. Na de mis draaide de pastoor weliswaar de deur op slot, maar overhandigde direct de sleutel aan Wim van der Leegte, de grondlegger van het VDL-concern. Hij heeft de neogotische kerk gekocht. Van der Leegte stelt het gebouw beschikbaar aan ...

...

Duizelnaar (52) aangehouden voor bedreigen Mark Rutte

05-01-2022

Een 52-jarige man uit Duizel wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte. De man is woensdagochtend opgepakt, dat meldt de politie. De man zou Rutte in oktober 2021 via sociale media herhaaldelijk met de dood hebben bedreigd. Verder hadden deze berichten volgens de politie een sterk opruiend karakter. Rutte deed aangifte, waarop de politie een onderzoek startte. Tijdens het onderzoek kwam de 52-jarige man uit Duizel als...

...

2,5 kilometer verlichte straten tijdens Duizel by Light

30-12-2021

Het is nog net geen Glow. Voor één avond staat Duizel deze woensdag tussen kerst en oud en nieuw volop in de spotlights. Althans, voor de Duizelnaren zelf. Georganiseerd door inwoners uit het dorp, samen. Langs de 2,5 kilometer lange wandelroute klinkt muziek. Op vier plaatsen zijn winterse hapjes en drankjes te krijgen. En er zijn vooral heel veel lichtjes. De meeste huizen hebben wel iets staan: vrolijk knipperende lichteffecten, lampen aan e...

...

Een maand lang laagvliegende Herculessen in de avonduren

30-11-2021

Een maand lang laagvliegende Herculessen in de avonduren. Opnieuw zal de komende vier weken in de avonduren zo nu en dan het brommende geluid van een laagvliegende C-130 Hercules boven de regio te horen zijn. Een lust voor het oor voor de liefhebbers, maar een ergernis voor veel anderen. De voor een VN-missie naar Mali uitgezonden militairen worden begin volgend jaar afgelost. Daarvoor is het volgens Defensie nodig dat de bemanningen die nu nog...

...

Zevende verdachte (19) aangehouden voor woningoverval in Duizel

11-11-2021

Zevende verdachte (19) aangehouden voor woningoverval in Duizel De Marechaussee heeft woensdagavond rond 21.00 uur een 19-jarige man uit België aangehouden voor een woningoverval in Duizel in september vorig jaar. Hij is daarmee de zevende verdachte in de zaak. Op 22 september 2020 overvielen vier in het zwart geklede mannen een vrouw in haar woning aan de Dukesvoort in Duizel. Het viertal doorzocht de woning op waardevolle spullen en bedreigde...

ED regio nieuws

ZorgOmDuizel.png
deKempenOnline.png
EfkesDuyselen.png